0 Comments

Es selâmu aleykum verahmetullah ,

Bugün Islâm,selâm,samimiyet,dirlik,sağlam,sağlık kelâmları üzerine  Kurani Kerimde geçen bazi ayetlerle birlikte mülahazalarda bulunacağız.

islamisohbetçi

Kurani Kerim tüm insanlığa doğruyu bildirmek ,dünya ve ahiret saadeti için gönderilmiş son ilahî kitabımızdır.  Yüce yaratıcı dünya ve ahiret hayatında insanlığın iyiliği için uyarıcı kurallarıyla ayetlerinde hitap etmiştir. Dünya hayatinda nasıl yaşayacağını bilmeyen insanlık için Rehber ve Klavuzunu  bizlere göndermiştir.

Bizler de  yaşantımızı Kuran ufkuyla sekillendirip huzurlu bir aleme kavuşuyoruz.Dünya ve ahiretimizi cennete çevirmek ancak Kuran ve Peygamber sunneti istikametinde  sebat üzerine olmakla münkündür.

Cennet ehli insanların hâlleri ve “selâm” kelamının anlamını, Kuran’da misallerle beyan edilmiş bazı  ayetleri ince tespitlerle sizlere yazacağım.

Ibrahim süresi 23-24-25-26-27.ayetlerinde ,

(23) İman edip salih ameller işleyenler ise, Rablerinin izniyle içinde sürekli kalacakları ve altından ırmaklar akan cennetlere konulurlar. Oradaki dirlik(sağlık) temennileri “selâm!”dır.

(24) Allah’ın nasıl bir misal getirdiğini görmedin mi? Güzel sözü, kökü sabit, dalları gökte olan güzel bir ağaca benzetti.

(25) O ağaç, rabbinin izniyle her zaman meyvesini verir. Öğüt alsınlar diye Allah insanlara böyle misaller getirmektedir.

(26) Kötü sözün misali de kökü yerden sökülmüş, ayakta duramayan kötü bir ağaçtır.

(27) Allah sağlam söze iman edenleri hem dünya hayatında hem de âhirette sağlam tutar; Allah zalimleri de şaşırtır ve Allah dilediğini yapar.

Selâm “selamet,barış,dirlik, esenlik, kurtuluş, sağlam olmak,sağlıklı hayat ; maddi ve manevi her türlü zarardan , kötülüklerden uzak kalma,dünyevi musibetlerden ve âhiret azabından kurtulma” anlamlarını topluca ifade eden bir kelâmdır.  Birbiriyle karşılaşan müslümanların sevgi, dostluk, iyi niyetle birbirlerine samimiyetini ve iyi dileklerini ifade etmek için söyledikleri  “Selamun Aleykum”  dua cümlesi “Selam size” anlamını da taşır. Yani ayetin devamında anlatılan misalde “Selâm”  yani sağlam ve güzel söz, kökü sağlam bir ağaca benzetilmektedir. Çirkin ve sebat(sağlam )bir dayanağı olmayan sözler ise kökü çürümüş bir ağaca benzetilmektedir.  Kökü sağlam olan ağaç nasıl meyvesini veriyorsa sağlam ve güzel söz de meyvesini yani mükafatını mutlaka alacaktır. Çirkin ve sağlam olmayan  söz herzaman çürümeye ve yok olmaya mahkûmdur.

Ayette sebat olarak beyan edilen sağlam söz ,sabit olmayi, samimiyeti  ,kararli olmak ve sadakati de ifade etmektedir.

Ibrahim suresinin 27. ayetinde ise, Allah sağlam söze iman edenleri hem dünya hayatında hem de âhirette sağlam tutacağına söz veriyor.  Burda sağlam sözü Efendimiz s.a.v ” kelime -i Şehadet ” olarak açıklamıştır. Allah iman etmiş tüm inananlarin kalbine bu sağlam sözü yerlestirir. Hem dünya hem ahiret hayatinda sebat yani imanı üzerine sabit kılmıştır. Zalimleri ise kendi hallerine bırakır ve doğru yolu bulamazlar. Böylece onlar hem dünya hem de ahiret hayatinda bedbahtin ta kendileridir.

Allah  saglam bir samimiyetle hidayete  ermek isteyenleri hidayete erdirir, zulüm ve sapkinlikta israr eden zalimleri ise kendi hallerine bırakmıştır.

Selâm ve Islam kelâmlarını karşılaştırdığımızda. “(I)slam” kelimesinin” Selâm”dan türediğini görüyoruz. Islâm  sağlam sözle (kelimei sehadetle) iman etmis tüm inananları dünya ve ahirette sa(ğ)lam  tututar , ebedi  saadete kavuşturur.

Efendimiz( s.a.v )duasinda “Ey kalpleri çeviren Allah’ım! Benim kalbimi Sen’in dinin üzerine sabit kıl.” (Tirmizî) buyurmustur.

Rabbim kalbimizi iman nuruyla sabit, sa(ğ)lam,selâm eylesin…

Selâm ve dua ile…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts

YETİM HAKKI

Selamun aleykum arkadaşlar, bu haftaki konumuz "Yetim Hakkı".  islamisohbetçi  kanalımızdaki…