“Misafire hürmet, karşılama” ilk olarak peygamber efendimiz s.a.v zamanından bu yana gelen Türk adetleri ve anlayışı olarak yüzyıllardır taşınmış önemli hasletlerimizdendir.
Türk kültüründe misafirperverlik, erdem dolu bir davranış ve ibadet olarak kabul edilir. Misafiri seven, ona değer veren, fedakarlık yapıp ikramlarda bulunan kişi kültürümüzde şerefli bir davranış olarak kabul görülür.
Bilirizki misafir odası evin en özel yeridir. Her şey misafire özenle en iyisi en güzeli hazırlanır. Misafire açılan mobilyalar, misafir havlusu, misafir terliği, misafir tabakları her şey özeldir.
Türk islam kültüründe yeri yoktur, dinine, rengine, ırkına bakarak ayrım yapmak.
Hz. İbrahim’in misafirlerine davranış tarzı, bize misafire ikram usulünü öğretmektedir. Misafirlerinin Selamını en güzel şekilde alıp onları evine buyur etmesi, yemek hazırlamak için onların yanından ayrılırken kendilerine sezdirmeden yavaşça dışarı çıkması, evindeki en değerli malı olan danalarından birini kesip kızarttıktan sonra misafirlerine güzel bir şekilde ikram etmesi ve bu ikramı bizzat yapması örnek alınacak hususlardandır.
Bu konuda bir çok hadis vardır.
Bir Hadis-i şerifte “Misafir rızkı ile gelir. Ev halkının günahlarına affına sebeb olur. Buyrulmuştur.
Kafirde olsa misafire ikramda bulununuz. ( Hz. Muhammed s.a.v )
Ey iman edenler! kendi evlerinizden başka evlere, geldiğinizi hissettirip izin alıp ev sahiplerine Selam vermeden girmeyin. (Nur. 27)
İnsanların birbirleriyle iyi ve yakın ilişkilerde bulunması, birbirlerini ziyaret etmeleri, birbirlerini ağırlamaları sosyal hayatın oluşumunda büyük yer tutmaktadır. Misafirlik birlik ve beraberliği, toplumsal dayanışmayı gösterir.
Birliğimizin ve beraberliğimizin devam etmesi temennimiz.
Bu konuda bir çok hadis’imiz olduğu gibi bir çokta atasözümüz vardır.
Misafir, bin bereket ve bin rahmetle gelir.
Misafir on kısmetle gelir, birini yer, dokuzunu bırakır.
Misafiri aziz tut ki, sen de Allah’tan izzet bulasın.
Ne kötü kavimdir, o kavim ki; hiç misafir gelmez ona. (Hz.Muhammed)
Evlerimizden misafir, rızık, bereket eksilmesin inşaAllah…
~~~~ Selam ve Dua ile~~~
samyeli kardeş elinize saglık önemli bir konuyu samimiyetinizi hissetirerek ve bilgilendirici tarzdada ele almışsınız dilbilgisi açısından hafif bir kaç tane sorun var gözüksede böyle profesyonellikten çok birşeyleri paylaşma duygunuz samimiyetiniz öyle belliki onları sorun diye yazmayada kıyamam
cüneyd çok teşekkür ederim okuyan gözlere sağlık tabiki profosyonel değilim eksiklerimiz var bunuda zamanla düzeltiriz inşaAllah… Dikkatlisin cüneyd kardeş teşekkürler. 🙂
Samyelim çok güzel emeğine sağlık canım.
Efedimiz s.a.v “İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş sayılmazsınız”buyurmuş.
Misafirlikte bu hususta kardeşlik, uhuvvet ,muhabbet ve silai rahim açısından çok önemli. Zira Allah’a kurbet -yakınlık insanlarla olan muhabbetten geçer. Rabbim evvela gönüle misafir eylesin inşallah.Âmin…
Amin inşaAllah… inziva canım çok teşekkür ederim okuyan gözlere sağlık 🙂
Selamın aleyküm Allah sizleri incitmesin inşaallah.
amin inşallah aleykum selam